Background Image

Orangerier i dubbelglas

Orangerier i dubbelglas

Ett 'Garden Room' – året runt

Alla våra växthusmodeller kan uppgraderas och beställas med isolerande 16 mm dubbelglas. De förvandlas då till exklusiva orangerier där det kan odlas tomater, chilli och basilika tillsammans med sköna sittplatser, vacker inredning och exotiska växter som bouganvillea och fuchsia.

Våra uterum i dubbelglas kan även de användas som orangerier under vinterhalvåret. En fördel med ett dubbelglasat uterum är att de har mycket bättre isolering än ett dubbelglasat växthus. Förutom dubbelglaset är även profilerna isolerade till skillnad från växthusen där det bara är dubbelglasen som har isoleringseffekt. Uterummen är billigare att värma upp hel enkelt, ett väl så starkt argument i dessa tider med höga elpriser.

Under de de kalla månaderna är ett dubbelglasat orangeri perfekt för vinterförvaring av medelhavsväxter. Olivträd, palmer och citrusträd trivs bäst med att orangeriet hålls uppvärmt runt 5–10 grader under hela viloperioden på vintern. Det går förstås att öka temperaturen tillfälligt kvällar eller helger för samvaro eller fest med familj och vänner. Varför inte ta julglöggen eller nyårsbubblet i orangeriet! 

Gå till sidan Uterum dubbelglas för att få mer information. Eller gå till sidan Växthus aluminium och se prisexempel på växthus uppgraderade till dubbelglasade orangerier. Finns att få i storlekar från 8–100 m2, eller specialbeställda efter önskemål eller arkitektritningar. Orangeriet kan vara fristående eller anslutas till boningshus eller annan byggnad, bekvämt med tillgång till befintlig värme, el och vatten. Kontakta oss för en första prisuppskattning, info, fotoexempel och ev. skiss.

Orangeri OgrodyOrangeri BCG
Utseendemässigt är skillnaden mellan ett dubbelglasat uterum och ett dubbelglasat växthus att uterummen har kraftigare profiler för att få plats med isolering. Sektionsbredden på glasen är oftast större, mellan 75 och 85 cm. De dubbelglasade växthusens oisolerade profiler är mindre och glasens bredd är 61 cm.

 

Vad är skillnaden på växthus, orangeri och vinterträdgård?

Ett växthus är ett hus med tak och väggar helt eller delvis av genomskinligt material som glas eller kanalplast. Det främsta syftet med växthus har varit att förlänga vår- och höstsäsongerna för att kunna odla och driva upp plantor. Idag används de även i trädgårdarna som lusthus eller uterum.

Orangeri – kommer från franskan och ordet orange som betyder apelsin. En byggnad med stora fönster mot söder, förr vanlig på slott och herrgårdar, för vinterförvaring av träd som apelsin, fikon, myrten och prydnadsväxter som inte tål kyla i det fria. Orangerier kan även ha takdelar och sidoväggar av glas och en bakre helmurad vägg mot norr. De ska ha möjlighet till uppvärmning under vinterhalvåret.

Vinterträdgården var en inomhusträdgård med stora fönsterytor eller ett glasat tak, ordentligt uppvärmt under vintern för att förvara olika tropiska växter.